Skip to main content

Chemotherapie

Wel of geen haarwerk of pruik?

Wanneer je van de arts hebt gehoord dat je chemotherapie moet ondergaan, staat de ‘wereld op zijn kop’. Voor velen is het extra moeilijk als zij horen dat daarbij ook het haar gaat uitvallen. Direct komt de vraag: wil ik wel haarwerk of pruik?

Voor de één is daar absoluut geen twijfel over, de ander doet het alleen voor als zij buitenshuis is. Er zijn ook vele vrouwen die twijfelen of zij wel een pruik gaan dragen, maar willen ‘voor het geval dat…. ’ er toch één hebben. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier…

De meeste vrouwen zien enorm tegen het moment op dat het haar uit gaat vallen en ‘zichtbaar’ wordt, in wat voor een situatie zij zitten

Daarom streven wij ernaar een haarwerk te leveren die bijna identiek is aan het eigen haar en kapsel. Hierdoor kan het sociale leven gedurende de behandelperiode ‘gewoon’ door gaan, en hoef je je zo min mogelijk bezig te houden met uiterlijkheden en gevoelens van onzekerheid. Een haarwerk is een prima hulpmiddel in deze situatie. Het is na de behandelingsperiode des te fijner als je eigen haar weer gaat groeien…

Tijdens een van de informatie gesprekken met de oncologieverpleegkundigen vertellen zij wat je allemaal zo’n beetje te wachten staat de komende periode. Daarbij worden ook de bijwerkingen van de cytostatica/ chemotherapie besproken. Als er maar enigszins de verwachting is dat het haar uit gaat vallen dan geven zij of de oncoloog, dit duidelijk aan. Je ontvangt dan ook een verwijsbrief voor een haarwerk. Deze hebben wij weer nodig om het haarwerk bij je zorgverzekeraar te kunnen declareren.

Wij vinden het heel prettig als je vóór het begin van de chemotherapie langskomt in de salon

Zo kunnen we goed zien hoe je eigen haar eruit ziet en een haarwerk uitzoeken wat daar zo veel mogelijk op lijkt. Natuurlijk krijgen we regelmatig de opmerking: “Oh! Nu wil ik echt eens een heel andere coupe!”

Dat lijkt misschien op het eerste moment wel even fijn, toch kiezen wij het liefste voor een haarwerk wat dicht bij jezelf blijft.

Het is simpelweg het meest makkelijk als je tijdens deze periode van behandeling qua uiterlijk niet opvalt. Je lijf veranderd al enorm ten gevolge van de chemotherapie.

Vaak heb je daar gevoelsmatig al ‘meer dan genoeg aan’. Als je van dierbaren om je heen hoort, ‘echt is ongelofelijk hè, je haar?! Ik vergeet bijna dat je het op hebt”, kan je geen groter compliment krijgen!

Maar het allerbelangrijkste is dat je jezelf herkent in de spiegel! Dat je de dagen waarop je jezelf goed voelt, de dingen kan doen, die je anders ook zou doen. Of misschien gewoon naar dat ene feestje of etentje…

Zo werkt het bestelproces

We beginnen met een informatie gesprek

Daarbij nemen we precies door wat je wensen en verwachtingen zijn. We bespreken de kleur en het model n.a.v. modellenboeken en we meten je hoofdmaat op.

Daar hebben wij voldoende informatie aan om (vrijblijvend) een mooie zichtzending te laten komen. We maken direct een nieuwe afspraak om de haarwerken te gaan passen.

Bij deze pasafspraak staan alle haarwerken klaar en selecteren we één voor één of ze te tot de keuzemogelijkheden behoren.

Dit selecteren gaat altijd best snel. Meestal blijven er een aantal over die het meest eigen voelen. We gaan deze haarwerken nog kritischer bekijken, is het echt de goede kleur, is de valling helemaal zoals je eigen haar. Hoe zit de pasvorm en… herken je jezelf in de spiegel?!

Reserveren

Onder de haarwortel zitten gemiddeld 25 moedercellen waaruit een nieuwe haar kan groeien. Zijn deze cellen op, dan kan er geen nieuwe haar meer groeien. Als alle haren bijvoorbeeld 5 jaar leven, dan heb je voor 125 jaar haar. Als door DHT iedere haar nog maar 1 jaar leeft, dan begin je vanaf zo’n 25 jarige leeftijd een steeds dunnere haardos te krijgen.

Wanneer het haar, meestal bovenop het hoofd, zo dun is geworden dat het een negatieve invloed krijgt op je leven. Is het goed om eens voor jezelf te bedenken welke mogelijkheden er zijn om dit probleem te verminderen of zelfs op te lossen.

Als het haar gaat uitvallen

De haaruitval begint bij de meeste mensen 10 tot 21 dagen na de 1e chemotherapiebehandeling. Maar inmiddels zijn er weer nieuwe behandelingen ontwikkeld waarbij het iets sneller uitvalt. Ook is het afhankelijk van het voortraject wat je al ondergaan hebt, denk aan een operatie, bestraling en hoe je weerstand daar op reageert. Je oncoloog of de oncologieverpleegkundige kan je daar de beste informatie over geven.

Vaak voel je het al een beetje aankomen doordat er een soort haarpijn voelbaar is op een groot gedeelte van het hoofd. Ook is het haar in de dagen voordat het gaat uitvallen slap, dof en futloos. Veel klanten omschrijven het ‘alsof het mijn eigen haar al niet meer is’. De haaruitval begint met wat losse haren die uitvallen, dit worden er steeds meer en het stopt ook niet. Iedere keer als je je handen door je haar haalt, komen er losse haren uit.

Soms lijkt het ‘ineens’ veel meer uit te vallen. Wij adviseren je ons te bellen om het haar eraf te halen, als je er zelf ‘klaar mee bent’. Bij de een is dit bij de 1e losse haar, de ander laat het best heel erg uitvallen voordat ze klaar is voor dit moment. Het eigen haar maken we dan heel kort.

Wij kiezen er bewust voor het hoofd niet helemaal kaal te scheren. Ten eerste is het voor jezelf beter ‘te behappen’ als het haar stapje voor stapje verdwijnt. Het eigen haar maken we met de tondeuse zo’n 0,5 cm. De rest laten we staan. Dit was je in de daarop volgende dagen heel snel weg onder de douche zonder dat je daar heel veel erg in hebt. Zouden we het hoofd kaal scheren, bestaat de kans dat stukjes haar achterblijven in de huid en zo wat pukkeltjes en/of irritatie kunnen veroorzaken.

Verzorging van de huid

Bij het afleveren van het haarwerk informeren we je ook over de verzorging van de hoofdhuid tijdens de chemobehandeling. Want ja, ook al is er tijdelijk geen haar meer. De hoofdhuid moet wel zorgvuldig gewassen en verzorgt worden. De huid ondergaat veel veranderingen tijdens de chemotherapie. Alle snel delende cellen zoals haar, huid en nagels worden in een versnelde groei gebracht. Het haar valt dus uit, maar de rest van de huid kan dus droger en/of schilferig aanvoelen. Als dit jeuk op de hoofdhuid veroorzaakt, krijgt het haarwerk vaak de schuld!

Vandaar dat we daar graag over adviseren, als de hoofdhuid goed aanvoelt zit het haarwerk des te prettiger!

Mutsjes

Naast een ruime keuze in haarwerken hebben we ook een grote collectie mutsjes, sjaals, bandana’s enz. veel klanten kiezen voor een combinatie van het dragen van een haarwerk en daarbij ook mutsjes. Als je in de salon bent voor het uitzoeken van de pruik/ haarwerk, of bij het afleveren daarvan, plannen we ook tijd in om je te laten zien wat er op het gebied van alternatieve hoofdbedekking is.

Make up

Tijdens het passen en uitzoeken van de haarwerken en mutsjes komen ook vaak de andere uiterlijke veranderingen ter sprake. Zoals gezegd de droge huid, prikkende ogen, een geurbeleving die anders wordt of kleine vlekjes en onregelmatigheden in de huid. Dit zijn dingen die allemaal invloed kunnen hebben op de manier waarop je jezelf normaal gesproken verzorgt en opmaakt. De haarwerkspecialistes in onze salon zijn ook allemaal gediplomeerde visagistes en kunnen je ook daar prima over informeren. Vragen over bijvoorbeeld Make-up, wimpers, wenkbrauwen, huidveranderingen. enz. nemen we graag met je door.

Mannen en chemotherapie

Veranderingen zien we dus ook bij de heren!

Die droge huid is net zo goed bij hen merkbaar en ook al dragen velen geen haarwerk, de hoofdhuid kan wel een jeukerig gevoel geven. Dus de verzorging van het hoofd is toch heel belangrijk.

Wanneer je een flinke bos haar van je zelf hebt en deze verliest, kan het ’s nachts heel koud zijn. Een pet of een mutsje overdag is snel opgezet, maar let op het warmte verlies ’s nachts! Ook voor heren is dan belangrijk het hoofd warm te houden en te beschermen.

Ben je gewend je met het mes te scheren, let dan goed op! Vanuit de oncologieafdeling adviseren ze zeer waarschijnlijk het scheer apparaat te gebruiken deze periode. Zorg goed voor de huid na het scheren. Een iets verzorgende crème kan dan misschien prettiger aanvoelen.

Je haarwerk opgezet en dan…

Als je de salon verlaat met je nieuwe haarwerk maken we direct een nieuwe afspraak voor de was instructie. We laten je dan precies zien hoe je haarwerk het beste kan verzorgen, onderhouden en modeleren. Zo kan je dit gewoon thuis doen. Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je haarwerk in de salon te laten wassen en verzorgen.

Extra onderhoud

Iedere klant krijgt bij aflevering een advies ‘op maat’, hoe het haarwerk zo mooi mogelijk te houden. Soms is dat door het haarwerk 1 x per aantal weken te laten behandelen in de salon. Hiermee kunnen we het haarwerk in een optimale conditie houden, gedurende de tijd dat je het nodig hebt.

En dan… begint je eigen haar weer te groeien!

Je kan het haar na alle chemobehandelingen wel uit je hoofd kíjken! Een vraag die altijd gesteld wordt is, ‘wanneer mag mijn pruik af!’

Dat moment bepaald ieder voor zich. De haargroei komt vaak al heel snel weer op gang. Vaak zien we dan een iets andere haarstructuur met een heel intensieve krul of een doffe, grijze of juist een donkerder kleur. Het is een fabel dat je alles er af moet scheren zodat het in 1 keer kan gaan groeien!! Koester je eigen haar zodra zichtbaar is. Wij adviseren je graag hoe je de hoofdhuid zo goed mogelijk kan verzorgen en zo je nieuwe lokken extra kan vertroetelen! Alle rest stoffen van de behandeling zijn niet zomaar 1-2-3 je lichaam uit. Dit zie dus terug in je haar. Een goede hoofdhuid-verzorging en een knipbeurt op z’n tijd zorgen dat je haar zo snel mogelijk in een goede conditie is!