Skip to main content

Alopecia of haaruitval

Een pruik is een prima hulpmiddel in deze situatie.

Veel mensen weten precies wanneer de hoeveelheid haar die zij verliezen anders is dan normaal. Vaak kan je dat niet eens onderbouwen, het is meer een gevoel. Wanneer het begint op te vallen ontstaat er vaak een situatie van onzekerheid en soms zelfs paniek. Een bezoek aan de huisarts of dermatoloog volgt dan vaak. Soms kunnen zij je geruststellen en misschien een behandeling voorschrijven waardoor de haaruitval stopt. Soms lukt dat niet, of niet snel genoeg naar je zin!

Dan zou een haarstuk een oplossing kunnen bieden of misschien wel de hulp van de kapper/ haarwerkspecialist met het aanbrengen van de voorgeschreven medicatie. Onderhoud en verzorging van het haar en de hoofdhuid kan vaak ook wel wat ondersteuning gebruiken en dat is precies wat wij bij ons in de salon doen!

De latijnse naam voor haaruitval is alopecia

Er zijn verschillende vormen van Alopecia. Alopecia die kan op vele manieren uitgelegd worden.

Of je in 1 van deze situaties voor het dragen van een haarwerk kiest, is heel persoonlijk. Die keuze is voor iedereen verschillend. Wij proberen voor ieder haarprobleem een goede oplossing te vinden.

De meest voorkomende vormen:

  • Alopecia areata;
  • Mannelijke kaalheid/ Alopecia androgenetica;
  • Frontale fibroserende alopecia;
  • Overige redenen zoals door medicatie, veranderingen in de hormoonhuishouding, spanning/ stress.

Alopecia areata

Kringvormige kale plekken op de hoofdhuid wordt Alopecia Areata genoemd. Deze kale plekken ontstaan door ontstekingsreacties rondom de haarwortels, waardoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen geblokkeerd wordt en de haren uitvallen.

Over de oorzaak van Alopecia Areata is in het medische circuit veel onduidelijkheid.

Omdat deze vorm van haaruitval totaal onvoorspelbaar is, is het moeilijk een algemeen advies voor haarwerk te beschrijven. De een heeft 1 enkel plekje en kan dat goed camoufleren door daar een aantal extensions omheen te plaatsen. De ander heeft over het hele hoofd onregelmatig gevormde plekken waarbij we een heel haarwerk adviseren. En alles wat daar tussenin ligt. Dit is per persoon verschillend en wij geven een advies dat goed past bij het haar en de persoonlijkheid van onze klant.

Wij zien in onze salon regelmatig klanten met deze kale plekken. Wanneer er binnen het jaar weer nieuw haar groeit, is er goede hoop dat de alopecia van voorbijgaande aard is.

Toch geeft dit geen enkele garantie dat het nooit meer terug komt of zich weer uitbreid.

Erfelijke kaalheid / alopecia androgenetica

Ongeveer 1 op de drie personen heeft de aanleg om kaal te worden. Bij mannen speelt het vanaf de pubertijd en bij vrouwen vanaf 5 jaar voor de overgang. Vrouwen worden niet helemaal kaal, maar heel dun bovenop het hoofd. Bij ernstige verzuring i.c.m. het gebruik van de pil kan de erfelijke haaruitval bij vrouwen al op jonge leeftijd actief worden.

De erfelijke aanleg bepaald of cellen het enzym 5-alpha-reductase naar binnen laten of niet. In de cel zet dit enzym testosteron om in DiHydroTestosteron. DHT is 8x sterker dan testosteron en versnelt de stofwisseling van de cellen. Wat dus grote gevolgen heeft voor het haar! Een normale haar groeit ca. 4 tot 7 jaar en sterft dan af. Door de DHT versnelt de stofwisseling in de haarpapil zich, waardoor een haar veel korter leeft. In plaats van gemiddeld 5 jaar, leeft het haar maar 1 jaar of zelfs nog korter.

Onder de haarwortel zitten gemiddeld 25 moedercellen waaruit een nieuwe haar kan groeien. Zijn deze cellen op, dan kan er geen nieuwe haar meer groeien. Als alle haren bijvoorbeeld 5 jaar leven, dan heb je voor 125 jaar haar. Als door DHT iedere haar nog maar 1 jaar leeft, dan begin je vanaf zo’n 25 jarige leeftijd een steeds dunnere haardos te krijgen.

Wanneer het haar, meestal bovenop het hoofd, zo dun is geworden dat het een negatieve invloed krijgt op je leven. Is het goed om eens voor jezelf te bedenken welke mogelijkheden er zijn om dit probleem te verminderen of zelfs op te lossen.

Frontale fibroserende alopecia

De laatste jaren wordt deze vorm van haaruitval steeds vaker door dermatologen en haarwerkspecialisten gezien. Frontale fibroserende alopecia (FFA) is een litteken alopecia. Er is sprake van een plaatselijke haaruitval aan de voorste haarlijn van de behaarde hoofdhuid, dus langs de contouren. Deze haaraandoening komt met name voor bij vrouwen van ± 50 jaar en ouder, die de overgang al doorgemaakt hebben. Het meest duidelijke kenmerk is de symmetrische baan van haarverlies aan de voorste haarlijn en zijkanten van de hoofdhuid, maar het kan ook doorlopen in de nek en achter de oren. Vaak vallen de wenkbrauwhaartjes geheel of gedeeltelijk uit, soms is dit het eerste symptoom waarmee de haarziekte begint. Vaak zijn er rond de aanzet van de haar, kleine rode ontstekingsplekjes te zien, en/of is de huid wat verdikt. Het haarverlies is permanent, ook als de ontstekingsreacties van de huid tot rust komen. De haren zullen niet terug gaan groeien omdat de haarzakjes die aangedaan zijn, afsterven en er littekenvorming plaatsvindt.

Hoe FFA ontstaat is tot nu toe, nog niet precies bekent. Men denkt dat het valt onder de auto-immuunreacties. Onderdelen van de haarzakjes worden aangevallen door het eigen afweersysteem. Hoe het komt dat de haaraandoening zo duidelijk en alleen aan de contouren zichtbaar is, weet men niet. Ook is niet helemaal duidelijk, hoe de relatie is met veranderingen in de hormoonbalans door de menopauze. FFA wordt op dit moment door artsen gezien als een variant van de haaraandoening Linchen Planus. De diagnose wordt meestal door een arts / dermatoloog gesteld op basis van hoe het er uitziet. Een biopt van de huid voor weefselonderzoek, kan soms de diagnose ondersteunen. Maar vaak komt er weinig aanvullende informatie uit.

FFA is zeer hardnekkig en reageert heel matig op een behandeling. Soms kunnen crèmes met corticosteroïden ontstekingsremmend werken. Ook wordt antibiotica en/ of een malariamiddel soms toegepast. Heel af en toe wil dat de haaruitval wel wat vertragen. Uiteindelijk dooft de FFA uit, maar het neemt niet weg dat de hoeveelheid haarverlies dan soms al behoorlijk en onomkeerbaar is.

Haaruitval na een gastric bypass operatie

Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van een gastric bypass / sleeve / sadi-s, is haarverlies.

Na de operatie wordt het lichaam gedwongen te leven op een drastisch mindere hoeveelheid eten. Daarbij wordt er een gedeelte van de dunnedarm omzeilt, waardoor er dus ook minder vitaminen, mineralen, eiwitten en ander voedingsstoffen opgenomen worden in het bloed.

Ons lijf heeft een prioriteitensysteem, waarbij de meeste voedingsstoffen gaan naar belangrijkste organen als hart, longen en hersenen.

De snel delende cellen als haar, huid en nagels, worden direct op plan C gezet en moeten het dus doen met veel minder voedingsstoffen. En dat merk je aan je haar!

Wanneer het lichaam gewend is aan de nieuwe manier van leven hersteld de haardos zich vaak wel. Maar voor sommige mensen is het fijn als ze de verzorging van de hoofdhuid een extra boost geven met producten die de doorbloeding stimuleren en daardoor de haarkwaliteit sneller laten herstellen. Anderen voelen zich prettig met een (tijdelijke) haaraanvulling die zorgt dat het haar er vol en glanzend uitziet.

Andere haar en hoofdhuidproblemen

Tegenwoordig zien wij een steeds grotere diversiteit in haar en hoofdhuidproblemen. Een aantal van onze stylistes zijn daar dan ook speciaal voor opgeleid. Zij hebben de opleiding ‘Dermatologie voor kappers’ gevolgd. Ook weten zij alles van een goede verzorging van de hoofdhuid. In onze salon gebruiken wij daar o.a. de producten van Mediceuticals voor. Een serie die speciaal ontwikkeld voor mensen met haar en hoofdhuidproblemen of het voorkomen daarvan.

In Nederland hebben miljoenen mensen (hoofd)huid- en haarproblemen. Dit gaat dus om meer dan 1 op de 5 Nederlanders. Iedere kapper en haarstylist krijgt daarom vrijwel dagelijks te maken met cliënten die een (hoofd)huidaandoening hebben, last hebben van haaruitval, etc.

Ervaring én opgeleid als experts

Door het volgen van deze opleiding hebben wij onze kennis en inzicht kunnen vergroten van haar- en hoofdhuidproblemen en de bijbehorende behandeling. Om meer voorlichting te kunnen geven aan klanten en een signalerende functie te hebben doordat wij toch met regelmaat op de hoofdhuid mogen kijken. Zo is het voor ons makkelijker om te overleggen met artsen en dermatologen. Als haarstylisten en haarwerkspecialisten hebben wij een dynamisch beroep. De snelle ontwikkelingen in haar- en hoofdhuidproducten zijn lastig te volgen. Terwijl nieuwe behandelingsmogelijkheden in de hoofdhuid- en haarzorg rechtstreeks gevolgen hebben voor ons beroep en onze gasten in de salon.

In onze haarwerksalon, maar ook zeker in de kapsalon zijn wij dus gewend om te gaan met klanten die een probleem hebben aan hun haar en/ of hoofdhuid. Wij zijn daar bekend mee. Sommige klanten geven aan om deze redenen moeite te hebben om naar de reguliere kapsalon te gaan. Deze klanten kunnen in alle privacy van de haarwerksalon geholpen worden, hier doen we ook alle kappersbehandelingen.